Átadták a kerékpárutat

Mezőberény Város Önkormányzata és Csárdaszállás Község Önkormányzata Európai Uniós támogatás segítségével a két települést összekötő kerékpárutat épített. Az ünnepélyes átadásra december 21-én került sor. A beruházás részleteit Petneházi Bálintné polgármester asszony köszöntő beszédéből ismerhetik meg a cikk folytatásában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Petneházi Bálintné köszöntője

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit, aki a MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA és CSÁRDASZÁLLÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA által megvalósított kerékpárút átadási ünnepségén megjelent.
Gyomaendrőd város, Mezőberény város és Csárdaszállás község ÖNKORMÁNYZATAI még 2007-ban határozták el, hogy a három települést kerékpárút kösse össze, tettük ezt ezért, hogy a bringázni vágyók közlekedését biztonságossá tegyük és hogy ügyes bajos dolgaink intézését, ha az időjárás is engedi kerékpáron való közlekedéssel is megtehessük.

Csárdaszálláson még kiemelt szerepet játszott az is, hogy a holtágakat valamint az Élő Köröst a természetet kedvelők, horgászni vágyók kerékpárral is megközelíthessék. Vágyaink teljesülésére nyolc évet kellett várni. Igaz nem az eredeti elképzelésünknek megfelelően teljesült, de reménykedünk abban, hogy a kimaradt szakasz Csárdaszállás – Gyomaendrőd a jövőben megépülhet. Ez azért is nagyon fontos nekünk, mert legtöbb ügyeinket Gyomaendrőd Városában intézzük, mégpedig a legtöbbet a Járási Hivatalban, de a Foglalkoztatási Osztályt valamint a szakrendelőket is gyakran felkeresik a Csárdaszálláson lakók. 

Örömmel jelenthetjük be, hogy BEFEJEZŐDÖTT A 46-os SZÁMÚ FŐÚTVONAL MENTÉN, A MEZŐBERÉNY ÉS CSÁRDASZÁLLÁS TELEPÜLÉSEK KÖZÖTTI SZAKASZON A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÚ KERÉKPÁRÚT ÉPÍTÉSE. 

Mezőberény Város Önkormányzata és Csárdaszállás Község Önkormányzata Európai Uniós támogatás segítségével 2015 szeptemberétől kerékpárút építését valósította meg. A projektek a Széchenyi 2020 program keretében valósultak meg.
Csárdaszállás Község Önkormányzata a KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0036 pályázat keretében 199.986.900,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósítása során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedés Operatív Programjában megfogalmazott „Térségi elérhetőség javítása” teljesül. A „Közlekedésbiztonságú kerékpárút építése a 46-os számú főút Csárdaszállás- Mezőberény szakaszon” elnevezésű projekt keretében a kerékpár út építés III szakaszában a 46-os számú főúttal párhuzamosan a közút 57+653 – 61.+333 km szelvény között, mely a kerékpárút 11+900 – 15+580 km szelvények közötti szakasza , a jobb oldalon 2,7 méter burkolat szélességű 3680 méter hosszú hivatásforgalmi célú önálló kerékpár út került kiépítésre, mely kerékpárút csatlakozik a Mezőberény Város által megépített IV szakaszhoz, így lehetőség van a két település kerékpárúton való eléréséhez, valamint a projekt eredeti céljának a „Térségi elérhetőség javítása” megvalósulásának is, ugyanis Mezőberény Várost és Békés Város is összeköti kerékpárút és Békés Várost és Békéscsaba Várost is. Így a bringázni vágyók Csárdaszállásról kiindulva akár Békéscsabáig is kerekezhetnek.
A hivatásforgalmi célú kerékpárút a két településen tehát összesen 6,619 méter hosszban készült el, 2,7 méteres burkolatszélességgel.

Én szeretném megköszöni a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak különösen Dr. Seszták Miklós miniszter Úrnak a támogatást, a pályázat lebonyolításában részvevők közreműködését, úgy a Minisztérium részéről résztvevőknek, mint az Önkormányzat által megbízottaknak. Szeretném megköszöni a kivitelezőnek és alvállalkozójának a rövid határidőre szabott kivitelezési munka elvégzését, melyet nem csak a rövid határidő, de még az időjárás is nagyban nehezített.

A közelgő ünnepekre való tekintettel kívánok Mindenkinek szeretetben, családi körben eltöltött gyertyafényes szép Karácsonyt és gondoktól mentes, eredményekben gazdag Boldog Újévet.