• Vasútállomás

  • Gazdag szántók és ültetvények

  • Közösségi ház

  • Családi házak

  • Társas házak .

  • Református templom

  • Játszótér.

  • Pihenés és kikapcsolódás.

  • A csárdaszállási réteken.

2022. adóévtől megújul a helyi iparűzési adóbevallás-nyomtatvány

A NAV honlapján közzétette a 22HIPAK jelű kötegelt helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványt (ÁNYK), annak aktív súgóját és kitöltési útmutatóját.

 

A 22HIPAK jelű bevallás nyomtatványképén az előző évi bevalláshoz (21HIPA) képest több jelentős változás is történt, mely mind a nyomtatvány struktúráját, mind pedig a működését is érinti.

 

Az eddigi HIPA nyomtatványokon (a 21HIPA nyomtatvánnyal bezárólag) az adózóknak az adóévben minden érintett önkormányzatra külön nyomtatványt kellett benyújtani, míg a 2022. adóévtől kezdődően a22HIPAK nyomtatvány bevezetésével az adózók minden érintett önkormányzat vonatkozásában egy kötegelt nyomtatványon vallják be az iparűzési adót.

 

A nyomtatvány „A” típusú lapokból és „M” típusú lapokból áll.Az „A” lapokon a bevallás benyújtásának a körülményeit és a vállalati adóalap megállapításához szükséges bevallási adatokat kell feltüntetni, és ezek által kerül levezetésre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) szerinti adóalap. Az így kiszámított adóalap a Htv. szerinti megosztási szabályok alapján kerül szétosztásra a telephelyek között az „M” lapokon. „M” lapból annyit kell kitöltenie az adózóknak, ahány iparűzési adóval érintett önkormányzat területén van székhelye, telephelye az adóévben.

 

Beküldést követően a nyomtatvány szétszedésre kerül, és az „A” lapokat minden érintett önkormányzat megkapja, míg az „M” lapból minden önkormányzat csak a rá vonatkozót kapja meg.

 

Ezeken túlmenően, a könnyebb és számszakilag helyes kitöltés elősegítése érdekében a 22HIPAK számos beépített képlettel, automatizmussal rendelkezik. Az egyszerűsített adóalap megállapítást választó adózók (például egyéni vállalkozók, őstermelők) számára külön lap került kialakításra, így számukra is egyszerűbbé válik a kitöltés.

 

Azegyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalany(vállalkozó) azonban – választása szerint – továbbra is teljesítheti bevallási kötelezettségét az illetékes önkormányzati adóhatósághozpapíralapon benyújtott iparűzési adóbevallási nyomtatványon.A nyomtatvány az adópolitikáért felelős miniszter honlapján iselérhető. (https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/helyi-adoztatasi-minta-adobevallasi-adatbejelentesi-nyomtatvanyok-az-onkormanyzati-adohatosagok-szamara)

 

A helyi iparűzési adófizetési kötelezettséget továbbra is az adót megállapító önkormányzat iparűzési adó beszedési számlájára kell megfizetni.

 

 

Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal

Adó Osztály

 

Impresszum

Kiadó Kiadásért felelős Szerkesztő
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
5621 Csárdaszállás Petőfi u. 17.

Nagy Zsolt Sándorné polgármester
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Török Zoltán rendszergazda
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.